Xiaomi

В света на смартфоните и електрониката Xiaomi Ink. (Шиоми) е един от световните гиганти. Компанията е основана през 2010 г. от известния предприемач Леи Джун, когото по нюх и размах често сравняват със Стив Джобс.

За разлика от Джобс обаче, талантливият китайски бизнесмен вярва, че висококачествените технологии не е задължително да са скъпи. Той събира в екипа на компанията цвета на интелекта от Google, Kingsoft, Microsoft, Motorola, Yahoo и други интернет и тех гиганти и за кратко време превръща Шиоми в четвъртия по големина в света разпространител на смартфони, мобилни приложения и битова електроника.

Милиони са вече верните фенове на смартфони и устройства на Шиоми като Mi4, Mi3, MiPad, MiBox, MiTV, Redmi 1S  и Redmi Note, MiPower Bank. През 2014 г. само продадените смартфони са 60 милиона. В компанията работят над 8000 служители, основно в Китай, Малайзия и Сингапур.

Някои от частите за смартфоните Mi се произвеждат в заводи, работещи и за Apple. Миналата година Шиоми би по продажби в Китай доскорошния лидер Samsung, а на световния пазар за смартфони към 2014 г. се нарежда на трето място след Samsung и Apple, следвана от Lenovo и LG, съответно на четвърто и пето място.

През декември 2014 г. компанията стана най-високо оцененият технологичен start-up бизнес, след като получи инвестиция от 1 милиард щ.д., с което общата пазарна оценка на Шиоми надмина 46 милиарда долара.  

Експанзията на Шиоми е забележителна, а в момента пред очите ни тази компания се превръща в световна легенда. Нищо чудно, след като мотото й е “Винаги вярвай, че всеки момент нещо чудесно е на път да се случи”.

Централата на Xiaomi